Mik azok a Myalgiás csomók, s hogyan kezelhetők

2018.08.27

Sokan kérdezitek masszázs közben, mik azok a csomók az izomban, amiket kitapintok , amiket szét lehet masszírozni, igaz kicsit fájdalmas. Hát ezek a myalgiás csomók, amik az izomfeszesség miatt alakulnak ki.

Az izomzatnak  a túlfeszített és tartós állapota, létrejön a myalgia = izomfájdalom.

Legfőbb okok:    - lelki okok, feszültség - stressz,  mozgásszervi, belgyógyászati betegség által kiváltott reflexes myalgiák, statikai elváltozások miatt kialakult túlterheltség  (gerincferdülés, domború hát)

- túl laza, vagy túl kötött ízület okozta kompenzálás, magnézium, kálcium, káliumhiány, idegrendszeri betegségek.

Az izomfeszülésnél az izom extrém módon összehúzódik, ezért a terület izomzata kötött. Ha ez az állapot tartósan fennáll, fájdalmas csomók keletkezhetnek. Mivel a csomók elnyomják az alattuk lévő ereket, idegeket, csökken a vérellátás.  Leggyakrabban vállon, csuklyás izmon, háton és a combon, a mélyebben fekvő kötőszövetekben alakul ki. A nyirokérhálózat leterhelt, a salakanyagok felhalmozódnak, ami megköti az izomrostokat, így az izomszövetek letapadnak. ha nem kezeljük időben megkeményedik, ezek azok a kis "rögök" . Az állaguk , keménységük illetve lágyságuk határozza meg, hogy mennyi  idő alatt  sikerül kimasszírozni. Feloldásuk bizony időt és szorgalmat igényel. Ami az évek alatt felhalmozódott annak eltüntetése apró lépésekben lehetséges. A fájdalom 3-5 alkalom után általában csökken, ha rendszeresen masszíroztatjuk, tartós fájdalommentes állapot érhető el. Emellett fontos, a helyes életmód. Kezelése és prevenciója is tehát, a rendszeres masszázs és testmozgás.

Aki rendszeresen sportol , erősíti az izmait, ezáltal sokkal ellenállóbb lesz. A masszázs pedig megelőzi a csomók kialakulását. Nem jobb egy lazító masszázson részt venni, mint egy fájdalmas csomó eltüntető kezelésen?

Masszázs, testmozgás hatására:  az izomrostokat megkötő salakanyagok kiürülnek, lelki, mentális állapot pozitív irányba fordul, erősödnek az izmok ellenállóbak lesznek, a jó testtartáshoz nem kell az izmoknak nagy erőt kifejteni, az erősebb hasizom könnyebben tartja  a gerincet, megelőzhető a gerincferdülés, a myalgiás csomók pedig lazulnak.  

Remélem nem ijesztettem el senkit :) Ez így kicsit túl "tudományos", forrás a harmonet. Lényegében , ha ott a csomó kicsit fájdalmasabb a masszázs, ha nincs akkor meg fontos a megelőzés :) Az előző bejegyzésnek is ugyanaz a lényege mint ennek, masszázs és sport, vagy valamilyen testmozgás mindenképpen ajánlott.  Jobban, fittebbnek, egészségesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat általuk.

További fájdalom mentes szép napot kívánok!

Készítsd el weboldaladat ingyen!