Mik azok a Myalgiás csomók, s hogyan kezelhetők

2018.08.27

Sokan kérdezitek masszázs közben, mik azok a csomók az izomban, amiket kitapintok , amiket szét lehet masszírozni, igaz kicsit fájdalmas. Hát ezek a myalgiás csomók, amik az izomfeszesség miatt alakulnak ki.

Az izomzatnak  a túlfeszített és tartós állapota, létrejön a myalgia = izomfájdalom.

Legfőbb okok:    - lelki okok, feszültség - stressz,  mozgásszervi, belgyógyászati betegség által kiváltott reflexes myalgiák, statikai elváltozások miatt kialakult túlterheltség  (gerincferdülés, domború hát)

- túl laza, vagy túl kötött ízület okozta kompenzálás, magnézium, kálcium, káliumhiány, idegrendszeri betegségek.

Az izomfeszülésnél az izom extrém módon összehúzódik, ezért a terület izomzata kötött. Ha ez az állapot tartósan fennáll, fájdalmas csomók keletkezhetnek. Mivel a csomók elnyomják az alattuk lévő ereket, idegeket, csökken a vérellátás.  Leggyakrabban vállon, csuklyás izmon, háton és a combon, a mélyebben fekvő kötőszövetekben alakul ki. A nyirokérhálózat leterhelt, a salakanyagok felhalmozódnak, ami megköti az izomrostokat, így az izomszövetek letapadnak. ha nem kezeljük időben megkeményedik, ezek azok a kis "rögök" . Az állaguk , keménységük illetve lágyságuk határozza meg, hogy mennyi  idő alatt  sikerül kimasszírozni. Feloldásuk bizony időt és szorgalmat igényel. Ami az évek alatt felhalmozódott annak eltüntetése apró lépésekben lehetséges. A fájdalom 3-5 alkalom után általában csökken, ha rendszeresen masszíroztatjuk, tartós fájdalommentes állapot érhető el. Emellett fontos, a helyes életmód. Kezelése és prevenciója is tehát, a rendszeres masszázs és testmozgás.

Aki rendszeresen sportol , erősíti az izmait, ezáltal sokkal ellenállóbb lesz. A masszázs pedig megelőzi a csomók kialakulását. Nem jobb egy lazító masszázson részt venni, mint egy fájdalmas csomó eltüntető kezelésen?

Masszázs, testmozgás hatására:  az izomrostokat megkötő salakanyagok kiürülnek, lelki, mentális állapot pozitív irányba fordul, erősödnek az izmok ellenállóbak lesznek, a jó testtartáshoz nem kell az izmoknak nagy erőt kifejteni, az erősebb hasizom könnyebben tartja  a gerincet, megelőzhető a gerincferdülés, a myalgiás csomók pedig lazulnak.  

Remélem nem ijesztettem el senkit :) Ez így kicsit túl "tudományos", forrás a harmonet. Lényegében , ha ott a csomó kicsit fájdalmasabb a masszázs, ha nincs akkor meg fontos a megelőzés :) Az előző bejegyzésnek is ugyanaz a lényege mint ennek, masszázs és sport, vagy valamilyen testmozgás mindenképpen ajánlott.  Jobban, fittebbnek, egészségesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat általuk.

További fájdalom mentes szép napot kívánok!

Hívj bizalommal! Anita masszázsa, XI kerület,
Szerémi sor 
anitamasszazs11@gmail.com 
+36 30 273 3322 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!